Naturisme op het eiland Sylt

Het eiland Sylt in Duitsland geldt wellicht als geboorteplaats van het naturisme. Elke gemeente aan de westkust heeft een gedeelte van het strand als naaktstrand ingericht. Zelfs maken ze soms nog verschil voor de naturist met of zonder hond. We leven inmiddels in het jaar 2020 in een tolerante samenleving, daardoor verdwijnen de grenzen tussen naakt en gekleed op Sylt steeds meer. Nog eerst echter een stukje geschiedenis in het jaar 1850 was het huisarts Jenner op Sylt, die adviseerde om naakt te zwemmen, kleding zou de stimulerende werking van de golven tegen gaan. Bovendien zou de natte kleren het lichaam te snel afkoelen na het zonnebaden. In die tijd waren de stranden strikt gescheiden voor mannen en vrouwen. De grote doorbraak van het naturisme op Sylt kwam echter in de jaren '70 na de seksuele revolutie. Het meest bekende naaktstrand op Sylt in Kampen, staat vrijwel synoniem voor de naturisten cultuur in Duitsland.
De volgende gemeenten aan de westkust van Sylt hebben een naaktstrand:

  • List / Ellenbogen (strandsauna), het 3 km lange zeer schilderachtig en ongestoorde west strand op Sylt. Naast een strandsauna, zijn er kiosken en is het strand ook zeer gemakkelijk te bereiken met de bus. 
  • Kampen, met het legendarische en uitermate populaire strandkiosk "Buhne 16", is misschien het bekendste naaktstrand op Sylt (ca. 3 km lang). De strandkiosk is misschien wel net zo populair als het naaktstrand.
  • Wenningstedt, ten noorden van de stad Wenningstedt vindt u het naaktstrand, dat ook is uitgerust met een sauna en een kiosk.
  • Rantum,  het naaktstrand is gelegen tussen de twee bekende restaurants Samoa en Zanzibar. Het restaurant  Samoa biedt een sauna, dat kan worden gevolgd door een duik in de Noordzee.
  • Hörnum, het 2 km lange naaktstrand met sauna, kan te voet in ongeveer 15 minuten worden bereikt vanuit het centrum van Hörnum.