Naturisme in Noorwegen

Naturisme in Noorwegen is niet ongewoon en algemeen aanvaard. Er zijn ongeveer 20 naaktstranden, langs de kust en de fjorden van Noorwegen. Naast deze officiële stranden, hebben nudisten in Noorwegen bijna onbegrensde mogelijkheden, om overal en zonder zich te hoeven schamen, naakt een duik te nemen. De lange kustlijn is ideaal om op ieder moment een privé plek te vinden. De naaktstranden vindt u in verschillende regio's van Noorwegen.

In de regio Oslo vindt u de volgende naaktstranden: Huk Beach, Strandskog in Bunnefjorden, Kalvøya in Sandvika. In het westen van Noorwegen vindt u op Kollevågen gelegen op het eiland Askøy in de buurt van Bergen een naaktstrand, daarnaast het naaktstrand van Hjertøya bij Molde en het Mauren naaktstrand in de buurt van Alesund.

In Centraal en Noord Noorwegen vindt u nog het Ursetvika naaktstrand dichtbij de Saltfjorden / Bodø.
Huk Beach in Oslo bestaat eigenlijk uit twee stranden, het bestaat uit het populaire strand van Oslo, waar kleding is vereist en dan is er het Huk naaktstrand. Op het strand zijn diverse voorzieningen zoals een snackbar, douches en openbare toiletten. Een restaurant vindt u op het textielstrand, in de weekends in de zomer is het er helaas erg druk. U bereikt Huk Beach door de Oslo bus lijn 30 te nemen met bestemming Bygdøy naar Huk Beach. Met de auto bereikt u Huk Beach in een half uur, volg de borden Bygdøy Peninsula (schiereiland).
Strandskog naaktstrand is een officiële naaktstrand net ten zuiden van Oslo. Kleding is hier optioneel 
Strandskog is een van de kleinere naaktstranden, maar het is een mooi gedeeltelijk zandstrand met privacy.
Aangezien dit een van de officiële Noorse naaktstranden is, zijn er openbare strand faciliteiten zoals toiletten en gratis drinkwater.
Het Strandskog naaktstrand is gemakkelijk te vinden. Vanuit Oslo in zuidelijke richting op de E18 totdat u bijna de stad  Lian heeft bereikt. Kijk voor een bocht naar rechts naar Ljansbrukveien, ga 1.6 km verder en sla rechtsaf op de Ingierstrandveien/Fv126, op deze weg rijdt u nog 5 km en net voorbij huisnummer 98 heeft u het strand bereikt. Er zijn twee parkeerplaatsen in de buurt van het Strandskog naaktstrand.

Kalvøya is een eiland vlak bij de stad Sandvika op ongeveer 20 minuten ten zuiden-westen van Oslo. Er zijn verschillende stranden op het eiland. Hier vindt u het Kalvøya naaktstrand, tegenwoordig een van de meest populaire naaktstranden in de regio Oslo. U vindt het helemaal in het oosten van het eiland. Wilt u liever gekleed, dan heeft u de keuze uit diverse andere stranden op het eiland. Ze zijn allemaal geschikt voor gezinnen en hebben openbare voorzieningen. Wanneer u Kalvøya eiland wilt bezoeken, neemt u de E18 van Oslo naar Sandvika, ga naar Kadettangen en parkeer uw auto vlak bij de voetgangersbrug die leidt naar het eiland. Vanaf hier is het nog 10 tot 20 minuten lopen naar de stranden.


Het naaktstrand van Kollevågen is een recreatiegebied (in het Noors: Kollevåg Friluftsområde) in de buurt van Bergen en gelegen op het eiland Askøy. Kollevågen is zowel een officiële naakt- als textielstrand. In de regio Bergen is het een populaire bestemming voor nudisten. U bereikt dit strand door vanuit Bergen noordwaarts te rijden via de route 562 naar Askøy (25 minuten). U kunt ook buslijn 495 nemen van Bergen naar Ramsøy en uitstappen na Ramnanger, volg de borden naar Kollevåg recreatiegebied op Askoy. Het Hjertøya eiland en het Hjertøya naaktstrand bereikt u via een korte boottocht vanuit Molde. Tijdens de zomermaanden verbindt een veerboot het stadje Molde met Hiertøya eiland meerdere malen per dag via de schilderachtige Moldefjorden. Alle boten arriveren bij de visserijmuseum en het restaurant, het naaktstrand bereikt u al lopend zuidwaarts in 5 minuten (let op de borden). Het strand bestaat uit een kiezelstrand baai en een natuurlijk zwembad. U mag kamperen op het naaktstrand, open vuur is echter verboden. Openbare voorzieningen zijn aanwezig in het museum. Molde ligt op 80 km ten noordoosten van Ålesund, neem de E39, of 125 km ten noorden van de verbluffend mooie Geirangerfjord (neem de weg 650 en de E39). 

Als u in het westelijke gedeelte van Noorwegen bent is het Mauren naaktstrand in de buurt van Alesund het perfecte naaktstrand. Het Mauren naaktstrand is een officiële naaktstrand met rotsen en openbare voorzieningen. Dit strand is populair bij nudisten, maar ook geschikt voor gezinnen. Dit strand is een van de mooiere stranden van Noorwegen. U vindt het Mauren naaktstrand  aan de noordelijke oever van de Ellingsøyfjord. Voordat u naar dit strand toe wilt, is het verstandig om de weersverwachting te controleren. Vanuit Alesund rijdt u met de auto of neemt de bus. Volg de tunnel noordwaarts naar  het Ellingsøya eiland. Vervolgens oostwaarts naar de Taftsundet brug. Na het oversteken van de brug, vindt u een parkeerplaats aan uw rechterhand. Nog 300 meter over het pad en u bent op het prachtige Mauren naaktstrand.

Het Ursetvika naaktstrand ligt helemaal in het noorden van het land. Het is een geweldige onofficiële naaktstrand voor volwassenen. Bedenk dat het water wellicht te koud is om te zwemmen, u bent namelijk binnen de poolcirkel, maar het strand is heerlijk om te zonnen. Het Ursetvika naaktstrand ligt vlakbij de Saltfjorden, op ongeveer een uur rijden ten oosten van Bodø. Vanuit Bodø neem de E80 oostwaarts, neem de 17 zuidwaarts en dan de 812 oostwaarts naar Støvset en twee kilometer zuidwaarts. Vanuit Rognan de 812 noordwestwaarts bijna tot aan Støvset. Er zijn geen kosten voor het gebruik van het strand, er is een camping aanwezig. Er zijn echter geen openbare voorzieningen op het strand.
Conclusie: geniet van de prachtige natuur in Noorwegen en geniet van uw naturisme vakantie in het Scandinavische land. 

Vanaf april volgend jaar (2022) vaart er drie keer per week een veerboot tussen de Eemshaven en Kristiansand in Zuid-Noorwegen.
De reis tussen de Eemshaven en Kristiansand neemt achttien uur in beslag. De veerdienst wordt uitgevoerd door de MS Romantika. Dit schip vertrekt drie keer per week om 15:00 uur uit de Eemshaven en meert om 9:00 in de ochtend aan in de haven van Kristiansand.