Naturisme in Finland

Finland kent slechts een aantal naaktstranden, de mogelijkheden om een naturisme vakantie te houden zijn beperkt. Andere Scandinavische als Zweden, Denemarken en Noorwegen kennen bijna onbegrensde mogelijkheden.

Het Seurasaari naaktstrand vindt u net ten zuiden van Helsinki op het Seurasaari eiland en inderdaad het strand is verdeeld. Een gedeelte is slechts toegankelijk voor mannen en het andere gedeelte natuurlijk alleen voor de vrouwen. Het eiland is een publieke park, dat vooral in de zomermaanden druk wordt bezocht. U bereikt het eiland met de boot. Een shuttle boot brengt de bezoekers vanaf Helsinki's zuidkust naar Seurasaari. 

Een ander populair naaktstrand waar u als naturist terecht kunt is het Pihlajasaari naaktstrand gelegen op één van de twee Pihlajasaari eilanden. Dit eiland is ook gelegen net ten zuiden van Helsinki. Op dit prachtige uniseks naaktstrand kunt u vooral genieten van de zon in de zomermaanden, het is er wat minder geschikt om te zwemmen. Het beste strand is gelegen aan de westkust van Pihlajasaari en biedt kleedkamers en douches. Op het oostelijke eiland is trouwens ook nog een naaktstrand. Pihlajasaari is een eiland met prachtige landschappen. Vanuit het meest zuidelijke punt van Helsinki (monument voor zeevaarders) is er een regelmatige bootverbinding met het eiland. 

Een ander naaktstrand vindt u in Pori, dit strand genaamd Yyteri is met een lengte van zes kilometer één van de langste stranden van Finland. Op het grootste gedeelte van dit strand moet u gekleed zijn. Dit strand is gelegen aan de westkust van Finland en wordt gekenmerkt door duinen. 

Het naaktstrand Yyteri (uniseks) is een smaller strandgedeelte. Zoals reeds eerder genoemd ligt het strand in de buurt van Pori. Pori ligt ongeveer 1 1/2 uur ten westen van Tampere, 2 uur ten noorden van Turku en 3 uur ten noordwesten van Helsinki. Een directe busverbinding brengt u van het strand naar het centrum van Pori. In juli wordt op het strand van Yyteri een jaarlijks frisbee toernooi gehouden. Recreatieve activiteiten in het gebied voor bezoekers zijn inclusief een camping: surfen, minigolf en golf, volleybal en tennis.
Zoals u kunt zien zijn de naturisme mogelijkheden in Finland beperkt, maar het prachtige landschap zorgt voor een unieke reiservaring.