Naturisme in Nederland

Naturisme kent vele mogelijkheden in het liberale Nederland. In het algemeen is de Nederlandse bevolking zeer tolerant ten opzichte van het nudisme op stranden, zolang het niet van invloed is op iemand anders en zolang bepaalde regels worden gevolgd. Topless zonnen is toegestaan op de meeste stranden van het land. Er zijn tal van plaatsen die ideaal zijn voor familie dagjes, of uitstapjes met vrienden, maar er is ook een groot aanbod van nudist of kleding optioneel stranden voor degenen die de voorkeur geven om naakt te zonnen en te zwemmen en daarbij te genieten van de omgeving en het eventuele gezelschap. Er zijn een aantal afgelegen stranden die geheel worden gebruikt door naturisten, terwijl op andere stranden, officiële nudist gebieden duidelijk worden gemarkeerd. Let daarbij vooral op de borden met de tekst: naaktstrand of naturistenstrand. Hieronder een opsomming van de beste naaktstranden in Nederland.

  • Callantsoog: is het oudste officiële naaktstrand in Nederland. Het werd officieel in 1973 in gebruik genomen. Het zandstrand strekt zich uit over meer dan 2 km, dus er is voldoende ruimte voor bezoekers om zich te vermaken. Let echter op dat u binnen het naaktgedeelte blijft, dat is gelegen tussen paal 14,50 en 16,80. Het strandpaviljoen bij paal 14,80 is een populaire plek voor een drankje, maar er moet kleding worden gedragen op het terras, omdat het net buiten de grenzen van de nudisten gebied ligt.
  • Zandvoort:  een van de meest populaire badplaatsen in Nederland, dankzij de overvloed aan witte, zandige duinen. Het nudisten gebied ligt tussen de palen 68 en 71 en is totaal 3 km lang. Er zijn 6 strandpaviljoens langs dit gedeelte van het strand, waarvan sommige zelfs toe staan naakt op het terras te verblijven. Elk paviljoen heeft zijn eigen regels, dus het is altijd het beste om te controleren voordat u ongekleed op zoek gaat naar een drankje. Deze paviljoens geven duidelijk aan wat hun regels zijn.
  • Het Twiske: het strand bij Het Twiske is duidelijk verdeeld in secties voor nudisten en niet-nudisten. Het nudisten gebied Baaiegatstrand is na een korte sluiting steeds populairder geworden. Het is nu veiliger, schoner en ruimer dan ooit tevoren. Het water is relatief ondiep en vrij van onkruid.  Er is ook een jeu de boules baan en een volleybalveld op het strand, helaas zijn er binnen het naaktstrand geen mogelijkheden om iets te drinken of te eten. Op loopafstand in het geklede gedeelte overigens wel.
  • Amsterdamse Bos: hoewel er eigenlijk geen sprake is van een strand, maar meer van een ligweide binnen het park Amsterdamse Bos, Dit eenvoudige gebied,zonder moderne gemakken, is vooral in de zomer erg geliefd bij naturisten uit de hoofdstad. U kunt er prima zonnen, let op in het overige gedeelte van het Amsterdamse bos moet u gekleed gaan.
  • Bussloo: is één van de grootste naaktzones van Nederland, bestaande uit een grote zonneweide, weilanden en een kleiner zandstrand. Er zijn kiosken en toiletten op het terrein, evenals een zwemgedeelte. Het water verdiept langzaam, dus het is de ideale plek om te zwemmen.
  • Scheveningen:  dit strand in Scheveningen ligt vlakbij Den Haag en dus nogal druk tijdens de zomermaanden. Het nudisten gebied begint ongeveer 1 km ten noorden van het belangrijkste strand, tussen de palen 96,5 en 98. Er zijn twee strandpaviljoens, waar u iets kunt eten en drinken. Sanitaire voorzieningen zijn ook beschikbaar. Strand reglementen verbieden het gebruik van elke vorm van een opname-apparaat op dit strand, om de privacy van de strand gebruikers te beschermen.