Naturisme in de Toscane

Naturisme in de Toscane is op diverse plekken mogelijk. De zee, stranden, meren, rivieren, sauna's en Turkse baden, waar mannen en vrouwen gescheiden uit de kleren kunnen gaan.
Ik zal echter hieronder alleen de stranden in het kort beschrijven. Ongetwijfeld zullen er nog meer naaktstranden zijn in de Toscane, maar dit zijn wel de bekendste.






  • Buca di Livorno, niet ver van Buca delle fate, gebruik de eerste parkeerplaats aan de rechterkant op de weg van Baratti naar Populonia.
  • Isola del Giglio (eiland Giglio), u kunt naakt zonnen vanaf  Punta di Capel Rosso, op ongeveer 1 1/2 uur lopen vanaf  Giglio Porto. Als alternatief kunt u door een boot te huren, de verborgen baaien langs de zuidkust ontdekken.
  • San Vicenzo, naturisme wordt beoefend op een stuk strand bij Nido dell'Aquila, in het natuurpark van Rimigliano. Het naturisten seizoen begint hier in mei en duurt tot september,in het weekend zijn er zeker zo'n 200 naturisten. Dit strand kunt u gemakkelijk bereiken door vanuit San Vicenzo naar het zuiden te lopen over de Strada della Principessa, de straat die parallel loopt aan de zee tussen San Vincenzo en Populonia. Na ongeveer bereikt u twee boerderijen, welke 200 m ver van elkaar liggen. Na de tweede boerderij neemt u het pad naar de zee. Het strand is ook zeer geschikt voor kinderen.
  • Sassoscritto, een gedeelte tussen de rotsen bij  Romito een paar kilometer ten zuiden van Livorno. Parkeer uw auto langs de weg, neem het steile pad naar beneden. De zee is er overigens direct behoorlijk diep.
  • Marina di Bibbiona, naturisme wordt beoefend op het zuidelijkste deel van het strand van Marina di Bibbona in de provincie Livorno.
  • Eiland Elba, naturisme wordt beoefend in de vele inhammen. Er zijn twee plaatsen die ik moet noemen, allereerst het strand Felciaio in de Golf Stella (Capoliveri), te bereiken via de provinciale route Portoferraio-Porto Azzurro. De tweede is de kuststrook tussen Seccheto en Fetovaia, altijd  zuidwaarts aanhouden. Deze stranden zijn niet overvol en u kunt er gerust een aantal mooie foto's maken van de ongerepte natuur. U kunt op deze stranden heerlijk ontspannen.
  • Strand dell'Acquarill, volg de borden naar Lacona, een bekende badplaats op het eiland Elba, eenmaal in Lacona vervolg de route via  Porto Azzurro-Capoliveri, 100 m voor het strand van Norsi parkeert u de auto met uitzicht op de zee.
  • Kaap Canata, dit is een ander prachtig strand in de buurt van Lacona.
De opsomming hierboven is niet compleet. De Toscane in Italië kent nog meer naturisme mogelijkheden o.a. in Le Piscine, Le Tombe, Barabarca Scogliera, Marina di Alberese, Castiglione della Pescaia, Monte Argentario, Capalbio, Torrente Diaterna en Lago di Castelruggero.