Naturisme regels in populaire vakantielanden

Veel vakantiegangers zweren bij naturisme. Maar er zijn enkele regels, waar u zich vooral in het buitenland aan moet houden.

Naakt op het strand is volkomen normaal voor liefhebbers van naturisme. Desalniettemin is naturisme niet in alle landen geaccepteerd en toegestaan.
Voor sommige toeristen en de lokale bevolking zijn de naturisten nogal aanstootgevend. Wie zich op openbare stranden volledig ontdoet van zijn of haar kleding, kan worden geconfronteerd met hoge boetes.

Daarom moet u als naturist exact de voorschriften van het betreffende land kennen. Ik zal hieronder de regels voor uw vakantie op de meest populaire bestemmingen presenteren.

Spanje
In een van de meest populaire vakantiebestemmingen onder naturisten is naakt recreëren verboden op openbare stranden. Degenen die zich niet aan houden riskeren een hoge boete. De reden: naakt recreëren is in Spanje geen grondwettelijk beschermd grondrecht. Dit werd voor het laatst nogmaals bevestigd door de Hoge Raad in het jaar 2015, die het verzoek van een naturisten vereniging afwees. Vrouwen mogen echter op alle Spaanse stranden topless zonnen en zwemmen.
Sinds 2014 is naakt zwemmen ook verboden op het mediterrane eiland Mallorca, dat deel uitmaakt van Spanje. Iedereen die betrapt wordt riskeert een boete van maximaal 200 euro. Als je gewoon op het strand topless zonnebaadt, is er niets te vrezen van de wetshandhavers. Toch zijn er ook enkele plaatsen op Mallorca waar je zonder zorgen naakt kunt recreëren.

Italië
Ook in Bella Italia is op openbare stranden bikini of zwembroek verplicht: naturisme is ten strengste verboden, zelfs voor kinderen. Volgens "Il Venerdi", de wekelijkse aanvulling van het dagblad "la Repubblica", zijn er slechts acht goedgekeurde naaktstranden in Italië. Alle anderen worden alleen getolereerd en kunnen door de plaatselijke politici ter plaatse naar believen worden verboden.

Frankrijk
Naturisten voelen zich "God in Frankrijk" tussen Calais en Marseille, omdat er veel naaktstranden zijn, vooral aan de Atlantische en Middellandse Zeekusten. Bovendien, op de meeste openbare stranden wordt topless getolereerd. Uitzondering hierop is het mediterrane eiland Corsica, waar boetes kunnen worden uitgedeeld. In Cap d'Agde, direct aan de Franse Middellandse Zeekust, ligt het grootste naturistencentrum ter wereld. De plaats heeft verschillende fijne zandstranden te bieden. Van de in totaal 14 kilometer kustlijn zijn er twee uitsluitend gereserveerd voor naturisten.

Griekenland
Griekenland is geen mekka voor van naturisten. Er zijn slechts een paar aangewezen naaktstranden. Deze zijn meestal op de toeristisch ontwikkelde eilanden. Anders wordt naakt baden officieel verboden in Griekenland. Hoewel topless zonnen wordt geaccepteerd, vindt de lokale bevolking dit nog steeds niet leuk.
Er zijn aangewezen naaktstranden op de eilanden Mykonos en Rhodos. Een geheime tip is nog steeds het onbewoonde eiland Chrysi. Naakt zwemmen is hier geen probleem, omdat alleen kampeerders toch verdwalen op het eiland ten zuiden van Kreta.

Kroatië
Sinds 1953, toen Kroatië nog steeds deel uitmaakte van de Federale Volksrepubliek Joegoslavië, is het officieel toegestaan ​​om naakt in het land te baden op aangewezen naaktstranden. Tegenwoordig is Kroatië naast Frankrijk een paradijs voor textielvrij baden. Naakt zwemmen wordt ook getolereerd op stranden die niet speciaal zijn aangewezen.
De archipel bij Hvar in de Adriatische Zee biedt twee populaire naaktstranden: het kleine eiland Jerolim en het strand Stipanska op het eiland Markinovac. Het strand is bereikbaar met een taxiboot vanuit de stad Hvar of met een privéboot.

Tunesië
Niet alleen naturisme maar ook topless is ten strengste verboden in het Noord-Afrikaanse land. Topless wordt soms in sommige toeristengebieden getolereerd. Zelfs als de stranden en zwembaden van het hotel een naakte huid min of meer toestaan, moeten vakantiegangers altijd beseffen dat ze de morele normen en gebruiken van het islamitische land niet respecteren.

Turkije
Naturisme en topless zonnen zijn ten strengste verboden in het islamitische land. Dit geldt ook voor vakantiegangers binnen vakantieparken. Degenen die zich er niet aanhouden riskeren een hoge boete.