Naaktstranden aan de Costa de la Luz

Aan de Costa de la Luz vinden naturisme liefhebbers tal van naaktstranden. De Costa de la Luz strekt zich uit van Tarifa in het zuidwesten tot de grens van Portugal in het noordwesten van Spanje, het omvat de provincies Cádiz en Huelva in Andalusië.
De soms eenzame naaktstranden worden meestal omgeven door duinen en dennenbossen.

Naturisme is een levenswijze in harmonie met de natuur, naakt, zelfrespect, respect voor elkaar, maar ook respect voor milieu en natuur. In Andalusië probeert de associatie dit actief te bevorderen.(Asociación Naturista Nudista de Andalucia ANNA).

Naaktstranden aan de Costa de la Luz.
Naaktstranden zijn meestal moeilijk te vinden, dit geldt ook voor de Costa de la Luz, langs de kust van de de provincies Cádiz en Huelva in het zuidwesten van Andalusië.

Provincie Cádiz

  • Barbate / Zahora - Playa La Mangueta, dit bijna 8 km lange strand ten zuiden van Playa del Palmar de Vejer, wordt gezien als een van de beste naaktstranden in de provincie Cádiz. U vindt er geen gebouwen en zelfs op zondag is het er rustig, faciliteiten zijn niet aanwezig.
  • Barbate / Zahora / Los Canos de Meca - Playa El Faro de Trafalgar, het twee kilometer lange Playa El Faro is gelegen in het beschermde natuurgebied van Los Canos de Meca vanaf Cabo de Trafalgar. Er zijn geen faciliteiten, maar het strand is heel schoon gehouden. Vanuit Vejer Canos de Meca, neemt u de CA-2141 in de richting Faro de Trafalgar.
  • Barbate / Canos de Meca - Playa Canos de Meca, dit is een drukke strand aan de Cabo de Trafalgar, omringd door struiken en pijnbomen, het strand wordt hoofdzakelijk door naturisten bezocht. In de zomermaanden zijn de typische strandbars geopend. Er zijn restaurants, picknick mogelijkheden en er is zelfs een strandwacht aanwezig. Het strand is bereikbaar via de weg van Vejer Barbate.
  • El Puerto de Santa María - Playa de Valdelagrana, dit 4 km lange strand ligt in het natuurgebied van het Parque Natural de la Bahía, in de buurt van de stad El Puerto de Santa María. Het strand is schoon, er is een parkeerplaats aanwezig en strandbars zijn in de zomer geopend.
  • Conil - Cala del Aceite, dit strand is bijna 300 meter lang, in de vorm van een halve maan, Het strand ligt vrij geïsoleerd. Er zijn een aantal bars en het wordt ook gebruikt door niet naturisten. In de omgeving vindt u de naturisten camping Cala del Aceite. De meest naturisten uit de buurt gebruiken de stranden van Melchor, Pitones, Sudario en Camacho, deze zijn moeilijk toegankelijk voor kinderen en mensen die slecht ter been zijn.
  • Conil - Playa Castilnovo, dit bijna drie kilometer lange strand, vanuit Conil de la Frontera en Canos de Meca, is vrij rustig. Het wordt omringd door boomgaarden en akkers. U vindt er een aantal restaurants, bars en er is een EHBO post. De golven kunnen door de Levante wind gevaarlijk zijn.
  • Rota - Playa Punta Candor, dit 5 kilometer lange strand ligt in de buurt van Rota in de richting van Chipiona. U vindt er een picknickplaats, een restaurant, parkeergelegenheid, douches en vuilnisbakken. Een strandwacht is aanwezig, maar zwemmen is hier bijna onmogelijk vanwege de vele rotsen in de branding.
  • San Fernando - Playa Campo Soto, het drukke populaire strand zo'n 9 kilometer lang ligt in de buurt van San Fernando in het Parque Natural Bahía de Cádiz. Strandbars en andere faciliteiten vindt u in het niet naturisten gedeelte. Het naaktstrand is gelegen in de duinenn, rustig in de buurt van een bunker.
  • San Roque - Sotogrande Playa, het 4 kilometer lange strand ligt in de buurt van het verstedelijk gedeelte van Sotogrande. Er zijn strandbars en restaurants.
  • Tarifa - Playa Bolonia, dit rustige strand ligt in de buurt van de kleine gemeenschappen El Lentiscal en Bolonia. Het naaktstrand ligt in het zuidelijke deel van het vier kilometer lange strand. Restaurants, douches, toiletten, kleedkamers, ligstoelen en een eerste hulppost vindt u op het niet naturisten gedeelte.
  • Zahara - Playa del Arroyo Cañuelo, een klein afgelegen strand, omringd door pijnbomen. Er zijn geen faciliteiten. Het ligt op de weg van Zahara naar Cabo de Gracia, in de buurt van Torre Faro de Gracia.
Provincie Huelva


  • Lepe - Playa de Nueva Flecha Umbrien, het naaktstrand gedeelte vindt u aan de linkerkant van het 16 kilometer lange strand en heeft zelfs een lengte van zo'n 10 kilometer.  Er zijn geen faciliteiten. Restaurants, bars, douches en toiletten, vindt u aan de kant van het niet-naaktstrand. Het strand ligt in de buurt van Casas del Terron.
  • Mazagon / Matalascañas - Playa Rompeculos, een afgelegen strand, zo'n 10 kilometer lang, dat slechts door weinigen wordt bezocht. Er is een bar aan het strand, op een parkeerplaats en vuilnisbakken na zijn er geen voorzieningen. Vanaf de weg  Matalascañas Mazagon, neemt u de afslag El Pecador bar (tussen camping Doñana en de Parador Nacional de Mazagon). Volg de route tot de rotonde, vanaf hier wordt het strand via borden aangegeven.
  • Punta Umbria - Playa La Mata Negra / Los Enebrales, een afgelegen strand omgeven door dennen en jeneverbes bomen. Het strand is 2,5 kilometer lang en in de zomer is er een bar aan het strand. Bij het strand van Playa La Mata Negra, kunt u de auto parkeren en dan lopen naar het strand van Los Enebrales.