Naturisme in Spanje het populairst

Volgens een studie van het Franse Ifop instituut recreëren Spaanse vrouwen het vaakst topless of naakt op het strand. Het onderzoek werd gehouden onder burgers van acht grote landen.

Het onderzoek werd online tussen 6 en 9 juni in Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada uitgevoerd, onder een steekproef van ongeveer 1.000 vrouwen in elk land van 18 jaar en ouder.

Ondanks de mythe van de libertijnse neigingen van de Franse vrouwen of de vrouwen in Noord Europa, zijn het niet deze vrouwen die graag topless of naakt recreëren, maar juist de Spaanse vrouwen. 49% van de Spaanse vrouwen geeft aan weleens topless of naakt van de zonnestralen te hebben genoten, gevolgd door de Duitse vrouwen 41% en de Nederlandse vrouwen 35%.  Daarentegen geeft slechts 29% van de Franse vrouwen aan ooit topless te zijn geweest op het strand.

Als we kijken naar het begrip nudisme, staat Spanje ook weer op de eerste plaats met 25%, opnieuw gevolgd door Duitsland 21% en Nederland met 13%. Slechts 9% van de Franse vrouwen en 8% van de Italianen zijn graag bloot.
De Verenigde Staten en Canada staan in beide gevallen aan de onderkant van de ranglijst, waarbij ze aangeven 11%  ooit topless op het strand zijn geweest en dat percentage wordt voor nudisme zelfs verlaagd tot 7% ​.

Dit verschil t.o.v. Europese vrouwen is logisch, aldus Ifop en is te wijten aan de restrictieve wetgeving in Canada en de Verenigde Staten, waar naaktheid direct wordt geassocieerd met seks.