Naaktstranden in Italië

Naturisme, dat wil zeggen volledig naakt op het strand zijn, is een fenomeen dat in Italië steeds populairder wordt. Tot een aantal jaren geleden werden naaktlopers met enig argwaan bekeken, maar inmiddels wordt het aantal liefhebbers van integrale bruining steeds talrijker. Het aantal plaatsen waar naturisme is toegestaan zal zeker gaan toenemen.

De naaktstranden zijn meestal op plaatsen die niet gemakkelijk toegankelijk zijn, vaak om nieuwsgierigen buiten de houden. Als u op zoek bent naar bijzondere naturisme plekken denkt u aan allerlei bestemmingen, maar wellicht niet aan Italië. Toch vindt u wellicht de mooiste naaktstranden van Europa wellicht juist in Italië. Hieronder zal ik een opsomming geven van de mooiste naaktstranden in Italië.

Lazio: in Lazio vindt u het Capocotta-strand in de buurt van Rome. Zoals gezegd zal de zee niet de mooiste zijn, maar het is een naturalistische oase met duinen en een eeuwenoude traditie. Weg van nieuwsgierige blikken, is het gemakkelijk te bereiken met de auto of met de bus vanuit de hoofdstad.
Noordwaarts naar de kust vinden we het naaktstrand van Santa Severa.  Niet ver van het beroemde kasteel is er een strook strand gereserveerd voor naturisten.  Ten zuiden van Rome vindt u in Gaeta het prachtige strand van de 300 treden. Zoals de naam reeds moet vermoeden bereikt u dit strand over een lang pad. Het buitenste gedeelte van het strand wordt gebruikt door naturisten.

Toscane: in Toscane is het mooiste en beroemdste naaktstrand Nido dell'Aquila, ten zuiden van de stad San Vicenzo in de provincie Livorno. Gelegen in het natuurpark van Rimigliano, wordt dit strand omgeven door groen. U kunt er gemakkelijk komen en er is een grote parkeerplaats aanwezig. Andere naaktstranden in de Toscane vindt u hier.

Campania:  op een van de mooiste plekjes van Cilento, in Marina di Camerota, staat een van de mooiste naaktstranden van Italië, het strand van Troncone. De zee is fantastisch, u moet echter zelf handdoeken en iets te eten en te drinken meenemen, want er zijn geen voorzieningen.

Calabrië: één van de mooiste naaktstranden in Italië is het strand van Pizzo Greco met uitzicht op de Ionische Zee.  Het ligt in het zeegebied van Capo Rizzuto, een prachtige plek tussen kristalhelder water en een weelderige natuur. Het strand is uitgerust met diverse voorzieningen en er is zelfs een naturistencamping. Andere naaktstranden in Calabrië vindt u hier.

Sicilië: in Sicilië is ook nog een prachtig strand gelegen in een natuurlijke oase, namelijk het naaktstrand van Torre Salsa in de provincie Agrigento. Het is een van de oudste op het eiland en een van de gemakkelijkst bereikbare.  Een andere ligt in de buurt van Selinunte in de provincie Trapani, het strand bereikt u via afslag 61.

Apulië: één van de mooiste stranden waar u naakt kunt zonnen en zwemmen is Pineta Ayala in de provincie Taranto. Het zandstrand wordt omgeven door mediterrane vegetatie met uitzicht op een blauwe zee waar u kunt snorkelen. Een ander strand is het prachtige strand van Torre Guaceto in de provincie Brindisi, waar u vooral in het laagseizoen naakt kunt recreëren.

Sardinië: een van de mooiste en misschien wel het mooiste van heel Italië, is het strand van Piscinas in de provincie Iglesias. Het lange strand met een lengte van  meer dan 
6 km wordt verborgen door de hoogste duinen van Europa met uitzicht op een buitengewone zee. Een ander strand om naturisme te beoefenen is in Porto Ferro in de provincie Sassari. Andere stranden in Sardinië vindt u hier.