Naturisme in Tsjechië

Naakt baden heeft een lange traditie in Tsjechië en is nog steeds erg populair. In Tsjechië worden nudisten nudisté ​​of naturisté genoemd. Af en toe wordt ook de afkorting FKK, die in Duitsland gebruikelijk is, gebruikt.

Officiële en niet-officiële stranden

Er zijn officiële en niet-officiële naaktstranden. De officiële zijn meestal bewegwijzerd: Nudapláž (naaktstrand), af en toe aangevuld met de toevoeging “Pouze bez plavek” (alleen zonder badkleding).

Het gedrag op officiële naaktstranden is vergelijkbaar met dat in Duitsland, d.w.z. "Het is ten strengste verboden om te gluren" Verder is het ongewenst om in badkleding het water in te gaan.

Op de ‘onofficiële’ stranden en zones kunnen naturisten en goedgeklede zwemmers samen zwemmen. Beide groepen in Tsjechië kunnen al lang vreedzaam met elkaar opschieten. De onofficiële stranden maken ofwel deel uit van grotere gemeenschappelijke badstranden of zijn in de afgelopen decennia door de gewoonte ontstaan ​​uit lokale badplaatsen.

Hieronder vindt u een selectie van officiële en niet-officiële naaktstranden.
Hostivařská přehrada (Hostivář-dam)
Het naaktstrand is het favoriete strand van de inwoners van Praag in het zuidoosten van de hoofdstad in het gelijknamige district. Groot gazon, snackbar en volleybalveld. Andere (niet-officiële) naaktstranden in Praag: Džban in het noordwesten (bij Divoká Šárka) en Šeberák in het zuiden (in de wijk Šeberov).
Jezero Lhota (Lhota-meer).
Gelegen in Brandýs nad Labem, vlakbij de snelweg D10 richting Mladá Boleslav. Zandstrand, toilet, snackbar.

Máchovo jezero (Mácha-meer)
Naaktstrand Pod Borným, een prachtig zandstrand onder pijnbomen, opent naar het zuiden. Met camping.

Kemp Klůček - naaktstrand met camping.
Gemengd strand aan de zuidoever van het Machameer, nudisten een beetje buiten de gebaande paden. Snack, toilet, douches, bootverhuur, speeltuin.

Bedřichovská přehrada, Černá Nisa
Het hoogste naaktstrand van Tsjechië (700 m), in het IJzergebergte.
Onofficieel strand (zonder toilet en snackbar) op een schiereiland.

FKK Hamr na Jezeře 
Nieuw strand, gecreëerd door een ondoorzichtige scheiding van het hoofdstrand. Toilet en snackbar op het textielstrand. Toilet en snackbar op het aangrenzende textielstrand.

Naturist Cínovec, Dlouhý rybník
Onofficieel naaktstrand vlakbij de grens bij Zinnwald. Ligweide. Twee parkeerplaatsen (vaak snel vol in het seizoen). Pas op dat u niet op straat parkeert, de politie controleert regelmatig.

Kemp Ina, Borská přehrada
Strand met camping in het zuiden van Pilsen, snackbar, toilet, douches. Ook populair bij Duitsers en Nederlanders.

ATC Merkur Pasohlávky, n-pláž Malá laguna
Gelegen op Novomlýnský rýbník, een van de grootste kunstmatige vijvers in Tsjechië, in Zuid-Moravië met uitzicht op de Pálavské vrchy, wijnbouwgebied. Naturistenrestaurant, sportveld, kamperen toegestaan.

Brněnská přehrada (FKK Osada)
Stuwdam van Brno, ligweide, snackbar.

Verschillende waterparken en wellnesscentra bieden op bepaalde data naaktzwemactiviteiten aan (Tsjechisch: Nuda plávání, Noc Naturistů, Plávání bez plavek), waarbij u welkom bent. Hier moet u rekening houden met de toegang tot het aquapark, naakt baden is dan ook in de winter mogelijk.