Nida naaktstrand Litouwen


Nida naaktstrand is een schoon strand met een volleybalveld en kleedhokjes. Loop ver genoeg naar het zuiden langs het strand en je komt uiteindelijk bij een hek dat de grens tussen Litouwen en Rusland markeert. 

Er zijn drie gebieden voor naakt, alleen voor dames en een algemeen strand dat open is voor publiek. Er zijn ook strandwachten aanwezig op dit strand.

Het is een lang strandgedeelte met een perfecte sfeer om te ontspannen en te zonnebaden en voor de kinderen om te spelen op het openbare strand. Zelfs in het naaktgedeelte zagen we enkele gezinnen rondhangen. Op die manier is het niet erg streng, neem ik aan. Geweldige plek om naartoe te gaan als je in Nida bent.

Nida is de belangrijkste en meest zuidelijke nederzetting aan de Litouwse kant van de door UNESCO beschermde zandstrook  Curonian Spit. In Nida zijn traditie en toerisme in perfecte harmonie. Het kleine vissersdorpje ligt aan de rand van de Curonian Lagoon en ligt slechts 50 km ten zuiden van Klaipėda. Het is een uitstekende bestemming voor een dagje uit, waar net genoeg te zien en te doen is voordat het tijd is om te vertrekken.

De oorspronkelijke plaats Nida, een nederzettingsgebied van de Baltische Koers, werd voor het eerst genoemd in 1385 in documenten van de Duitse Ridders die het land regeerden binnen hun monastieke staat. De oorspronkelijke nederzetting aan de weg langs de Curonian Spit lag ongeveer 5 km ten zuiden van de huidige positie nabij de Hoge Duin bij Kaap Grobštas (van Oud-Pruisisch: grabis, "heuvel").

Het vissersdorp werd in 1525 onderdeel van het hertogdom Pruisen en in 1701 van het koninkrijk Pruisen. In 1709 stierf vrijwel de gehele bevolking aan een builenpestepidemie. Het dorp werd voortdurend bedreigd door zandverstuivingen en werd in de jaren dertig van de achttiende eeuw van het naderende duin verplaatst naar de huidige locatie.

Het werd in 1773 opgenomen in de Pruisische provincie Oost-Pruisen en werd een deel van het Duitse rijk na de Duitse hereniging in 1871. In 1874 werd op de Urbas-heuvel een vuurtoren gebouwd. Het werd later tijdens de oorlog verwoest en in 1945 en 1953 herbouwd.

Nida is het meest westelijke punt van Litouwen en de Baltische staten en ligt vlakbij de grens met de exclave Russische oblast Kaliningrad.

Je kunt Nida over het water bereiken vanuit Klaipėda, met de Nieuwe Veerboot of de Oude Veerboot, of ga er rechtstreeks vanaf het busstation naartoe. Nida ligt in een beschermd nationaal park en bezoekers die geen gebruik maken van het openbaar vervoer moeten entree betalen. In de zomer vaart er af en toe een veerboot tussen Klaipėda, Juodkrantė en Nida.

Nida heeft momenteel ongeveer 2.385 inwoners.

Nida heeft een luchthaven, maar heeft geen lijndiensten en kan alleen kleine vliegtuigen afhandelen.

De stad herbergt elke zomer ongeveer 200.000 tot 300.000 toeristen. Gelegen in de stad Nida, is een stenen zonnewijzer gebouwd op de top van het Parnidis-duin, een van de vele duinen.

Nida is een unieke plek om te bezoeken vanwege de absoluut adembenemende woestijnachtige zandduinen.

Nida is nu het startpunt van een spannende langeafstandswandelroute langs de Baltische kust, die 1200 kilometer verderop in Tallinn eindigt.

Parnidis Dune is de enige plek in Litouwen waar je de zon uit het water kunt zien opkomen en weer in het water kunt zien ondergaan.

De 52 meter hoge Parnidis-duin is opgeslokt door het verschuivende zandduin, maar het is een delicaat landschap van bergdennen, weilanden en fijn blond zand, bezaaid met paarse waterleliebloesems. Een 1.700 meter lang pad baant zich een weg naar een grandioos panorama ter hoogte van het duin waar je een zonnewijzer vindt met een granieten obelisk.

Nida Beach is brandschoon en veilig en de strandwachten zijn alert en snel. Het uitzicht is prachtig, en als je op zoek bent naar een plek om te ontspannen en te verjongen, moet je zeker dit strand bezoeken!

Er zijn enkele mooie voorbeelden van houten grafstenen op deze charmante bosbegraafplaats. Deze houten grafstenen zijn versierd met symmetrisch houtsnijwerk van planten, vogels en andere motieven. Ze worden traditioneel al eeuwenlang aan de voet van een graf geplaatst en vinden hun oorsprong in de heidense wortels van Litouwen. Het kruismotief verschijnt ook sinds de 19e eeuw.

Waar kunt u verblijven? 

Hotel Nerija

Hotel Nerija is een driesterrenhotel gelegen in een rustige omgeving, omringd door bossen, zodat u zeker kunt zijn van een aangename en comfortabele nachtrust en het inademen van de frisse lucht van het Curonian Spit National Park. Nerija is niet het nieuwste hotel in Nida, maar het is wel favoriet bij de lokale bevolking vanwege de lange tradities, de redelijke prijs en het uitzonderlijke restaurant.

Guboja Hotel

Met een verblijf bij Guboja in Nida bevind je je op 10 minuten lopen van Nationaal Park Kursiu Nerija. Dit pension ligt op 1 km van de Koerse Haf en op 6 km van de Koerse Schoorwal.

Hotel Nidus

Hotel Nidus is een perfecte plek om te ontspannen tijdens uw verblijf in Nida. Gelegen tussen de Baltische Zee en de Koerse Haf, creëert Nidus een gezellige, rustige en ontspannen sfeer, waardoor het een perfecte plek is voor romantische stelletjes.

Naglis

Het charmante pension is gevestigd in een gebouw vlakbij de belangrijkste haven. De tweepersoonskamers bestaan uit twee kamers en sommige hebben een deur die uitkomt op de schaduwrijke tuin met tafels. Er is een eetkamer en een keuken die gasten delen.

Miško namas

Dit rustige pension is ingericht in Koers blauw en wit en gevuld met elegant meubilair, ornamenten en kant. Elke kamer heeft een koelkast en een waterkoker en sommige hebben een complete keuken en een balkon. U kunt rondkijken in de kleine bibliotheek of ontspannen in de tuin.

Nog niet kunnen kiezen, nog veel meer accommodatie vindt u via deze link.