Mar del Plata naaktstrand Argentinië

 Een naaktstrand in Mar del Plata, de favoriet van stellen.

"La Escondida" is het eerste naaktstrand van Argentinië. Hoe is het en wat zijn de regels.

Vakanties in Mar del Plata kunnen klassiek of innovatief zijn. Aan de grote verscheidenheid aan stranden en opties die beschikbaar zijn in de "Happy City", moeten we iets heel anders toevoegen: het eerste naaktstrand van het land (dat nu meer dan 20 jaar oud is).

"La Escondida" werd in 2001 ontwikkeld om een ​​toeristisch product aan te bieden dat tot dan toe in Argentinië niet bestond, vertelde Juan José Escoriza, beheerder van het strand.

Meer dan twee decennia later groeit de plek in voorstellen en ook in het openbaar, waar koppels -in al hun diversiteit- de meerderheid vormen.

Het ligt in het midden van Route 11, op kilometer 552 en is optioneel nudisme, aldus de woordvoerder. "Niemand kan worden gedwongen zijn kleren uit te doen", benadrukte hij.

De fundamentele kenmerken, zo geeft hij aan, gaan hand in hand met vrijheid, tolerantie en acceptatie. En hij verzekerde: “Het is een gevoel van algemeen welzijn. Voor velen is nudisme een levensstijl; en voor anderen kan het iets tijdelijks zijn, een andere ervaring, naar een ander strand gaan”.

Wie bezoekt een naaktstrand in Mar del Plata?

Escoriza verzekerde dat "het strand de verdienste heeft van een zeer heterogeen publiek en met een zeer goede coëxistentie". Volgens hem is het duidelijk hoe de gemiddelde leeftijd elk jaar daalt: in het begin waren zijn bezoekers rond de 40 tot 50 jaar oud, terwijl dat bereik momenteel aanzienlijk is gedaald, hoewel "het geen specifiek doel is".

De oudere volwassenen, voegde hij eraan toe, worden ook niet buitengesloten (sommigen van hen maken deel uit van de loyale klantenkring die sinds de opening het strand hebben bezocht). En hoewel er groepen en families zijn, zijn het de koppels die het meest komen (ze vertegenwoordigen de helft van het totale aantal aanwezigen).

Een deel van de vooroordelen rond een naaktstrand draait om de seksuele activiteit die daar zou kunnen plaatsvinden. Een van de fundamentele regels is echter om dit soort acties te verbieden.

Dit, merkte Escoriza op, wordt vanaf het begin onderstreept: "Al bij de ingang hebben we een bord dat zegt dat gedrag van seksuele aard een reden is voor uitzetting." Ondertussen voegde hij eraan toe dat mensen over het algemeen heel goed gedrag vertonen. Natuurlijk zijn er nog altijd mensen die vooroordelen hebben, maar als ze eenmaal zijn gegaan, beseffen ze dat het heel anders is", zei de plaatselijke concessiehouder.

Het strand is precies hetzelfde als alle andere, met dezelfde gedragsregels, fatsoen en respect

La Escondida" is geopend van half december tot half maart, afhankelijk van het weer.