Charco del Palo - naturistendorp op Lanzarote

Charco del Palo in het noordoosten van het Canarische eiland Lanzarote, nabij het dorp Mala, heeft 180 inwoners. Toch is deze plek voor veel toeristen het absolute hoogtepunt en tot ver buiten de landsgrenzen bekend.

Dit komt door een vergunning die de plaats in 1980 kreeg. We hebben het over een officiële naturistenvergunning en de enige plek op Lanzarote die dit voorrecht heeft. Charco del Palo is dan ook al 40 jaar de ultieme vakantiebestemming voor liefhebbers van vrije fysieke cultuur. Er zijn twee grote vakantiecomplexen in het dorp, gebouwd door een grote reisorganisatie voor naturistenreizen.

Maar veel lokale eigenaren van onroerend goed zijn ook op deze kar gesprongen en dus zijn er ook verschillende accommodatie mogelijkheden buiten het vakantiecomplex.

Appartementen, vakantieappartementen en kleine particuliere pensions bieden mogelijkheden om uw vakantie hier volledig vrij door te brengen.

Natuurlijk zijn toeristen die geen vrienden zijn van de vrije fysieke cultuur ook welkom en dus zie je af en toe mensen door de plaats lopen die gekleed zijn voor de zomer. Hier kan iedereen vrij rondlopen, gekleed of naakt. Maar om eerlijk te zijn, moet je ook zeggen dat de geklede toeristen een hele kleine minderheid vertegenwoordigen.

In Charco del Polo is kleding alleen verplicht in de plaatselijke winkels en in de vier restaurants die er zijn. Voor iedere toerist die wil ontsnappen aan de drukte van de grote toeristencentra is dit een waar paradijs.

In tegenstelling tot de andere vakantieregio's van het eiland zijn hier in het oosten van het eiland geen zandstranden. Vooral ruige rotskusten domineren hier en in plaats daarvan zijn hier kleine natuurlijke zwembaden aangelegd. Deze zijn echter afhankelijk van de respectievelijke getijden en afhankelijk hiervan vullen de poelen zich met het zeewater. De zwembaden zijn gemakkelijk te bereiken via trappen, maar er zijn ook mogelijkheden voor wie liever in de Atlantische Oceaan zwemt. Je kunt langs de steile kust naar beneden klimmen en met speciaal aangelegde ladders direct in zee zwemmen.

Rond Charco del Palo zijn ook prachtige duikgebieden en is er een schitterende onderwaterwereld. Een andere tip is een uitstapje naar de enorme cactusplantages in het nabijgelegen Mala, ook een van de meest populaire bezienswaardigheden in deze regio.